Ashtanga yoga - mitt første møte med yoga

 

Da jeg først ble interessert i yoga studerte jeg i Bergen. Jeg kom over en bok som het Power Yoga av Ulrica Nordberg, og den ble en favoritt. Denne brukte jeg lenge som en slags egenpraksis. Deretter ble det en yogatime på Elixia (det er lenge siden det..) som ble en ny favoritt. Jeg husker jeg spurte instruktøren hvor jeg skulle gå om jeg ønsket å fordype meg. Hun anbefalte meg Puro Yoga som da holdt til på Majorstua.

Mitt første nybegynnerkurs i Ashtanga yoga var helt fantastisk! Jeg ble rett og slett helt hektet, og jeg elsket den krevende og morsomme yogaformen. Du ser raskt fremgang, og du blir rett og slett skikkelig sliten! I tillegg blir du aldri utlært fordi det er alltid flere og mer avanserte øvelser du kan lære deg. Den mentale effekten var også helt riktig for meg, hodepinen og migrenen forsvant. Deretter begynte kroppen min å fungere på en bedre måte, med mindre vondter og bedre søvn.

Ashtanga yoga består av serier, og det vanligste er å lære seg halve førsteserien og kanskje hvis du praktiserer jevnlig over tid vil lære deg hele førsteserien.

Primary Series (førsteserien) består av solhilsen A + B som oppvarming, deretter en del stående øvelser og en del sittende øvelser. Deretter en del mer akrobatiske øvelser, før de avsluttende øvelsene. Når man praktiserer halve førsteserien praktiserer man frem til Navasana (nest siste asana på første linje i sittende øvelser), deretter hopper man til de avsluttende øvelsene. Dette tar ca 90 min litt avhengig av hvor raskt/sakte du puster i egenpraksisen og evt avhengig av instruktøren. 

For å gå videre til andreserien må du være veldig dedikert og praktisere slik Asthanga er ment å praktiseres. En dedikert Ashtangi (en som praktiserer Ashtanga) praktiserer Mysore (egenpraksis) søndag til torsdag. Mysore vil si at man møter opp innenfor et tidsrom, ofte mellom kl 6-10 hver morgen og praktiserer serien på egen hånd. En instruktør er i rommet og hjelper deg, og gir deg nye øvelser når du er klar for det. Fredag er det ledet klasse, mens lørdager er det fri. I tillegg har man fri på månedager (fullmåne/nymåne), samt at en del kvinner ikke praktiserer de første dagene av mensen.

Etter noen år (og 3 barn) bestemte jeg meg for å ta et ekstra år hjemme med minste snuppa. En uke etter at jeg tok den beslutningen kom det en e-post fra Puro Yoga med invitasjon til en teacher training, og da tok det ikke lang tid før jeg bestemte meg for at jeg skulle bruke det ekstra året til å fordype meg i yoga for min egen del. 

Jeg var en dedikert Ashtangi i ca 1,5 år, men jeg kom aldri lengre enn førsteserien.. Det er også helt greit. Jeg elsker å praktisere Ashtanga, selv om det nå ikke er mer en 1 gang i uken. I det jeg står på matten og Benedicte (vår Ashtanga instruktør) starter åpningsmantraet er jeg i min egen verden. Jeg enser knapt hva som skjer rundt meg, og er i en slags meditasjon i bevegelse. 

Etter at året på Puro yoga var ferdig lurte en venninne på om jeg ikke kunne undervise på arbeidsplassen hennes, og deretter tok det ikke lang tid før Snarøya yoga ble startet på musikkrommet på Snarøya skole. Hvem av dere var med der? 🙏 Der jeg måtte feie rommet for sand før hver time, og det var musikkinstrumenter og stoler på alle kanter. Etter et par år der gikk turen videre til Rolfsbuktveien 17, og til slutt der vi er i dag. Etterhvert tok jeg også enda flere utdannelser i andre retninger, og jeg er nok ikke ferdig utdannet på mange år ennå. Heldigvis!

En av de fine tingene med Ashtanga er at du kan praktisere side om side både de som er relativt nybegynnere og de som er mer erfarne. I tillegg, når du først har lært deg serien kan du gå inn i ethvert yogastudio over hele verden og serien vil være helt lik. Du har også en super egenpraksis som du kan praktisere hvor som helst og når som helst, det eneste du trenger er disiplin!?!

 

Benedicte pleier å anbefale denne videoen til de som deltar på våre Ashtanga kurs.

Er du mer interessert i vårt Ashtanga tilbud, kan du finne mer info om vårt nybegynnerkurs og våre kurs for viderekomne her: Våre Ashtanga kurs

 

 

 

 

Gratis mini-kurs: yoga for bedre rygghelse

Kom i gang i dag med gode øvelser som kan forebygge ryggplager. Få i tillegg vårt ukentlige nyhetsbrev. Liker du det ikke? Du kan når som helst med deg av.

Close

Motta vårt nyhetsbrev

Sjekk mailen din og bekreft at du vil høre fra oss. Finner du ikke mailen, så sjekk spam-mailen din også.  🙏😊