Pusten din - og hvorfor den er viktig

 

Hvorfor hvordan vi puster er viktig

Har du lagt merke til hvordan pusten din er gjennom dagen? Eller kanskje hvordan pusten din er etter en yogatime?

Når vi stresser, er redd eller står i en krise vil pusten vår ofte bli påvirket. Pusten vår kan bli ujevn, overfladisk eller unaturlig. Ved å legge fokus på pusten vår vil den ofte automatisk bli roligere og dypere. En av grunnene til at du ofte får en god velværefølelse i hele kroppen etter en yogatime, er blant annet fordi du har hatt 60 minutter med fokus på pusten. 

 

Det parasympatiske nervesystemet

 Det parasympatiske nervesystemet er en del av det autonome nervesystemet sammen med det sympatiske og det eteriske nervesystemet. I stressituasjoner og når vi utsettes for fysisk krevende situasjoner er det det sympatiske nervesystemet som stimuleres. Hjertefrekvensen øker, luftveiene utvider seg og det skjer en endring i tilgangen til oksygen og næringsstoffer. Dette er viktig når vi er i en krevende situasjon. Det er ikke bra for oss hvis det sympatiske systemet er aktivert over lengre tid. Det parasympatiske systemet gir den motsatt effekten. Når vi føler oss avslappet, hjertefrekvensen er rolig, fordøyelsen er optimal, så er det parasympatiske nervesystemet aktivert.

 

Vagusnerven er hovednerven i det parasympatiske nervesystemet. Den følger de store store blodårene fra hjernen, gjennom deler av systemet ned til magen og tilbake.

 

Når vagusnerven blir stimulert, blir hjernebarken som sitter fremst i hodet stimulert og dette fremmer kreativitet og kognitiv adferd. Vagusnerven hjelper deg med å slappe av og bekjempe stress. Når vi puster rolig inn og ut gjennom nesen vil vi automatisk stimulerere vagusnerven. Hvis vi i tillegg klarer å forlenge utpusten vil stimuleringen bli optimalisert. 

 

Dette er hovedgrunnen til at vi automatisk føler oss roligere, mer balansert når vi får pusten under kontroll. Rolig pust inn og ut gjennom nesten vil regulere nervesystemet og få deg mer avslappet og rolig. 

 

Du kan prøve å følge videoen ovenfor for å bli guidet gjennom en pusteøvelse, eller du kan prøve øvelsene nedenfor. 

 

En enkel pusteøvelse:

  • sitt i en komfortabel stilling, enten i skredderstilling, eller du kan sitte på en stol
  • forleng ryggen og lukk øynene
  • jeg liker ofte å legge hendene på magen, eller en hånd på magen og en hånd på brystet
  • tenk at du skal puste inn i hendene din, slik at magen og brystet får bevege seg helt naturlig
  • pust rolig inn og ut gjennom nesen
  • prøv å observere pusten din, og aksepter pusten din slik den er i dag
  • start med observere pusten din i 5 min, og så kan du gradvis øke til 10-15 minutter

 

Om du synes det er vanskelig å holde fokus, så kan du prøve en av disse alternativene:

  • starte med å telle hvert pust du tar. Start på 1 og fortsett opp til 10, så starter du på 1 igjen. Faller du ut av tellingen, starter du bare på nytt fra 1.
  • tell 1 på hvert innpust, og 2 på hvert utpust og sånn fortsetter du. Faller du ut, så starter du bare på nytt.

 

Det kan være veldig nyttig å observere hvordan du har det før du gjør en pusteøvelse eller tatt en pustepause. Deretter kan du igjen observere etter at du er ferdig. Legg merke til hvordan pusten din går, hvordan du føler deg både fysisk, mentalt og emosjonelt.

 

Ta kontakt om du har spørsmål!

 

 

 

Gratis mini-kurs: yoga for bedre rygghelse

Kom i gang i dag med gode øvelser som kan forebygge ryggplager. Få i tillegg vårt ukentlige nyhetsbrev. Liker du det ikke? Du kan når som helst med deg av.

Close

Motta vårt nyhetsbrev

Sjekk mailen din og bekreft at du vil høre fra oss. Finner du ikke mailen, så sjekk spam-mailen din også.  🙏😊